Indukce – ano či ne?

Z více jak 17leté zkušenosti říkám ano!

Na indukční varné desce uvaříte rychleji než ve srovnání s jinými způsoby vaření, pokud používáte správné nádobí. Tím se rozumí nádobí, jehož dno je magnetické, tedy reaguje s magnetem. Jedná se o nádobí smaltované, ocelolitinové a také speciální nádobí pro indukční desky. Naopak na indukční varné desce nelze vařit v nádobí skleněném, hliníkovém nebo titanovém. Je zarážející, že významní výrobci nádobí se výrobou speciálního nádobí pro používání na indukčních deskách začali zabývat teprve před několika lety.

Co je speciální nádobí?

Jedná se o nádobí s vrstvenou strukturou dna. Jeho středovou část tvoří magneticky vodivá ocelová planžeta, která zajišťuje přenos energie z varné desky do připravovaného pokrmu.

Za sedmnáct let zkušeností montáže žádný z našich zákazníků neprojevil nespokojenost s námi nainstalovanou indukční varnou deskou, což jistě svědčí o jejich spokojenosti s tímto způsobem vaření. Rád Vám osobně toto vaření předvedu a i vy poznáte opravdu velkého pomocníka při vaření. Věřím, že žádný z nových uživatelů indukce nebude volby litovat a ocení přínos tohoto moderního a ekonomického způsobu vaření.

Jak správně vybrat nádobí pro indukční desku?

Tady je důležité vybrat to nejlepší, ne to nejdražší.

Není dobré podlehnout ceně nebo designu, protože není hrnec jako hrnec a pro indukční vaření už vůbec ne. 

Pomineme-li jednotlivé značky výrobců, případně kvalitu jejich konkrétních výrobků, při osobní návštěvě Vám rád předvedu a vysvětlím, jak velké rozdíly mezi jednotlivými výrobky opravdu mohou být a že nejdražší nemusí znamenat i nejlepší.

Uvařím na indukční desce rychleji než jinými způsoby vaření?

Na indukční varné desce uvaříte rychleji než ve srovnání s jinými způsoby vaření, pokud používáte správné nádobí.
Tím se rozumí nádobí, jehož dno je magneticky přilnavé, jinými slovy, že se magnetem připne na jeho dno. Jedná se o nádobí smaltované, ocelolitinové a také speciální nádobí pro indukční desky. Naopak na indukční varné desce nelze vařit v nádobí skleněném, hliníkovém nebo titanovém. V případě Vašeho zájmu Vám rád předvedu rozdíly vaření na indukční varné desce v našem studiu proti klasické elektrické nebo plynové varné desce.

Mám plyn a chtěla bych indukci, je potřeba přípojku 380V?

Přípojku na 380V/16A není potřeba ze 17 leté zkušenosti vím, jak indukční varné desky fungují a jaký dosáhnou max. výkon při běžném vaření na čtyřech plotýnkách s hlavním jednofázovým jištění bytové jednotky i když se uvádí celkový příkon desky 7kW, což je podmiňováno s pořízením indukční desky do nové kuchyně. Naši zákazníci ví, že to tak není a bez problému využívají výhod vaření na indukci i když nemají tuto přípojku.

Rád vám osobně v našem studiu vysvětlím podrobněji, jakým způsobem to lze provést, aniž byste museli někde žádat o přípojku na 380V/16A a zbytečně tak utráceli peníze, které můžete lépe investovat např. do kvalitnějších spotřebičů, které Vám naopak ještě elektrickou energii ušetří.

Jaký je rozdíl v indukčních deskách kromě ceny?

Na začátek odpovědi bych chtěl říct, že z dohledané historie byla moje první prodaná indukční deska Fagor 3IFT-4I nerez 9.2.2000, kdy jsem se přesvědčil, že tohle je cesta moderního vaření, jelikož jsem si ji mohl vyzkoušet. V této době byla indukce neznámá a na druhé straně velice kvalitní, ale také drahá a nedostupná pro všechny, kdy její základní cena byla cca 33.000,-Kč

Rozdíl v indukčních deskách je elektronická vybavenost a kvalita induktorů na co Vás různí prodejci neupozorní jelikož jí potřebují tzv. ,,prodat“

Většina prodejců a uživatelů neví jaký je rozdíl mezi indukční deskou  ,,pulsní“  nebo ,,lineární“, což je zásadní rozdíl v účinnosti a úspoře elektrické energii a společně s tímto jsou hrnce a pánve rádoby se tváří jako hezké a designové ale bohužel za méně účelné a úsporné. 

Co mně zaráží je, že smaltovaný hrnec z roku 1980 za 80 Kč, kdy v dnešní době by stál cca za 250Kč viz dotaz ,,indukce ano či ne“ dá do varu půl litru vody za 1 minut, naopak některé značkové hrnce za cenu cca 1.200,- za deset minut. Proč tedy by jste měli vařit na dražším nádobí a za větší náklady?

Více Vám rád tyto rozdíly předvedu v našem studiu, kde máme v provozu z těchto důvodů všechny indukční desky i tyto hrnce.

Zanechte nám komentář

Další rady a tipy

Jak si vybrat kuchyň

Každý začátek je těžký, zvláště jedná-li se o tak zásadní rozhodnutí, jako je nová kuchyňská linka nebo nový nábytek do interiéru. Nabízíme Vám proto pár drobných námětů i užitečných rad pro začátek.

Číst dále »

Jak to u nás chodí

Každý začátek je těžký, zvláště jedná-li se o tak zásadní rozhodnutí, jako je nová kuchyňská linka nebo nový nábytek do interiéru. Nabízíme Vám proto pár drobných námětů i užitečných rad pro začátek.

Číst dále »