Staro-novinka v uskladnění potravin je technika vakuování.
Ta výrazně prodloužuje jejích trvanlivost.

Každý z nás ukládá různé uzeniny a sýry v papírových obalech, které zakoupili v obchodech a pokud si chcete něco v lednici vybrat, tak musíte vše rozbalit aby jste viděli co v obalu je. Tento problém jsem vyřešil zakoupením Vakuovací baličky suchých, vlhkých a tekutých potravin (polévky, omáčky).
Po zakoupení potraviny hned zabalím a napíšu den uskladnění, pokud se jedná o delší uskladnění. Vakuované potraviny zůstanou stejně chutné i po více jak týdnu (dle druhu potravin).
Některé příklady:
Salámy po párty 14 dní Houbová smaženice bez vajec Hovězí maso v mrazáku
vrdrží 2-3 rokyZabijačková polévka Steak – krkovička
vyrdrží vlednici 3 x déleSušená šunka stále čerstvá Sýry po párty 14 dní Uzeniny a naložená vepřová panenka
Další možností, kdy použít vakuovačku je domácí zrání hovězího masa.
Než maso uzavřete do obalu (miska, sáček nebo smrštitelná fólie), můžete do něj vetřít směs čerstvě namletého pepře, soli, oleje a třeba i rozmarýnu a česneku. Obsahují antioxidanty, takže zabraňují rozvoji bakterií. Maso se tak rychle nezkazí, jen přirozeně stárne. Doma v lednici tak můžete nechat hovězí ležet klidně dva týdny při teplotách do 4 °C, ale i týden při mírně vyšší teplotě.
A pak si můžete provést test: dobře rozleželé hovězí totiž charakteristicky voní a ztmavne.
Rádi uvádíme i celý článek z něhož jsme čerpali.