Staro-novinka v uskladnění potravin je technika vakuování.
Ta výrazně prodloužuje jejích trvanlivost.
Každý z nás ukládá různé uzeniny a sýry v papírových obalech, které zakoupili v obchodech a pokud si chcete něco v lednici vybrat, tak musíte vše rozbalit aby jste viděli co v obalu je. Tento problém jsem vyřešil zakoupením Vakuovací baličky suchých, vlhkých a tekutých potravin (polévky, omáčky).
Po zakoupení potraviny hned zabalím a napíšu den uskladnění, pokud se jedná o delší uskladnění. Vakuované potraviny zůstanou stejně chutné i po více jak týdnu (dle druhu potravin).
Některé příklady:
Další možností, kdy použít vakuovačku je domácí zrání hovězího masa.
Než maso uzavřete do obalu (miska, sáček nebo smrštitelná fólie), můžete do něj vetřít směs čerstvě namletého pepře, soli, oleje a třeba i rozmarýnu a česneku. Obsahují antioxidanty, takže zabraňují rozvoji bakterií. Maso se tak rychle nezkazí, jen přirozeně stárne. Doma v lednici tak můžete nechat hovězí ležet klidně dva týdny při teplotách do 4 °C, ale i týden při mírně vyšší teplotě.
A pak si můžete provést test: dobře rozleželé hovězí totiž charakteristicky voní a ztmavne.
Rádi uvádíme i celý článek z něhož jsme čerpali.